Geschiedenis Het Koggenhuis en Schardam

HISTORIE

Schardam

Schardam was van oorsprong een dorp met een bevolking van (arme) kleine vissers en boeren. Omstreeks 1315 is er dam aangelegd in het zeegat bij Schardam omdat er regelmatig overstromingen plaatsvonden, zelfs tot aan Castricum en Beverwijk. Die dam was toen ook al een ‘volledam’ (zonder doorvaart) met een spui om het overtollige water af te kunnen voeren. Dit oude zeegat heet nu de ‘Korsloot’ (‘verkorte sloot’), vroeger was dat de ‘keersloot’ of ‘schuifsloot’, waar het zoute water werd ‘gekeerd’ en waarschijnlijk over een schuif tegen hoog water beschikte. Die dam was weer een belemmering voor de toenmalige scheepvaart naar o.a. De Rijp. Er werd vervolgens dus weer een ‘overhaal’ gebouwd, om de schepen over de dam te kunnen zetten. Tot op de dag van vandaag is er nog steeds geen doorgaande scheepvaart mogelijk, zijn alle drie de sluizen alleen spuisluizen, nu van afstand bediend door de computers van het Hoogheemraadschap.

Het huidige sluizencomplex nabij Het Koggenhuis is oorspronkelijk in de 16 e eeuw gebouwd en daarna een aantal maal gerestaureerd. Er zitten gevelstenen in van 1712 en 1738, beiden behorende bij een herbouw / restauratie van de sluis.   De sluizen zijn nu rijksmonument en hebben altijd een cruciale rol gespeeld bij waterhuishouding van ons gebied en doen dat nu in feite nog, ondanks de bouw van het nieuwe gemaal (2017) bij Lutje Schardam.

Waar komt de naam Schardam vandaan?
Een paar opties: het vroegere zeegat had waarschijnlijk hoge uitgesleten kades: in het Engels ‘shore’ (= steile oever, met een beetje fantasie wordt dat s(c)har) of: er zou een meertje hebben bestaan met de naam ‘Schaer’ waar de namen Schardam en Scharwoude aan refereren….. dan nog één: volgens het ‘Fryske woordenboek’ betekent schar (skar): ‘weidegronden der zeedijken ……’Zegt u het maar…
Er was (is) sprake van (van zuid naar noord) ‘Zuid Schardam’, ‘Hoog-Schardam’, Lutje Schardam (bij de Hornsluis) en ‘Laag- Schardam’ (richting Oudendijk) en dat voor iets meer dan 40 huizen….. Schardam was ooit vroeger een zelfstandige gemeente, daarna werd tussen de Zuid- sluis en Noord- sluis een gemeente grens bepaald: Gemeente Beets in het noorden en in het zuiden de gemeente
Zeevang. Tegenwoordig valt heel Schardam onder de gemeente Edam-Volendam.

In het verre verleden schijnt het zelfs zo te zijn geweest dat Graaf Floris V begin 14 e eeuw een parochie heeft gesticht in Schardam en een heuse burcht heeft laten bouwen, waarvan de resten nog ergens in de Floriskoog (naar hem vernoemd) terug te vinden moeten zijn. In de Floriskoog heeft ooit ook een molen gestaan. Schardam is dus niet zo maar een dorp….

Het Koggenhuis

Het pand op Schardam 19 is waarschijnlijk rond 1870 gebouwd en is altijd een bedrijfspand met woning geweest. Het was vroeger een graan- overslag plek met herberg, een kruidenierswinkel, brandstoffen- en fouragehandel en café, totdat wij er in 1994 gingen wonen.
Het was destijds een café aan de dijk, met uitzicht over het Markermeer (vroegere Zuiderzee), winkel en deels woonhuis, met een podium voor de toneelvereniging, voor feesten en bruiloften, plus daar achter een groot balkon met uitzicht over de weilanden.
Er is in al die jaren flink aan verbouwd. Op een aantal foto’s is nog de oude stenen gevel te zien, waarvan nu niet veel meer over is.
Voormalige uitbaters waren Gerrit Prins, de fam. Edel (Café Edel, rond 1920), fam. Klok (café Zeezicht), en Jan Dikkerboom (nu beheerder camping voor Anker).
De familie Edel heeft tussen de beide sluizen nog een grote schuur gehad t.b.v. de opslag van o.a. brandstoffen. Ooit heeft daar ook nog een herberg gestaan.
In de jaren 1975-1985 woonde Jan Bakker -gepensioneerd oud Parool journalist- aan de ene kant van het huis en had in de andere kant een prachtige Jugendstil bar waarin hij een café runde voor de buurt, en de buurt hém hielp om het café te runnen. En mooie samenwerking met prachtige gedenkwaardige momenten en verhalen.
Tijdens die periode waren er ook Jazz concerten in Het Koggenhuis.

Jazz in Schardam

Op initiatief van een aantal dorpsbewoners (o.a. Hanneke van Buren, Joke Cramer en Pieter Roelofs) heeft men onder de naam “Stichting Jazz Schardam” , jazzconcerten georganiseerd in het Koggenhuis.
Men organiseerde van 1979 tot 1985 zo’n 7 keer per seizoen concerten in het
Koggenhuis.
‘Jazz in Schardam’ was in die tijd een begrip in de wijde omstreken.
Er traden bekende jazzmuzikanten op, zoals Rosa King, Hans Dulfer, Harry Verbeke en vele anderen.
U ziet hiernaast een aantal voorbeelden van de aankondigingen op de programma’s die destijds per post werden verstuurd.
Nadat Jan Bakker om gezondheidsredenen rond 1990/91 moest verhuizen en het Koggenhuis verkocht werd, is het oude café door de nieuwe eigenaren ontmanteld en verbouwd en heeft men er kort een café/snackbar geëxploiteerd.
In 1994 hebben wij (Marlies Korthof en Kees Koeman ) het Koggenhuis als leegstaand café/snackbar gekocht en zijn uit Amsterdam verhuisd naar Schardam 19 om in Het Koggenhuis te gaan wonen.

Banpaal

In het dorp, tussen de Noorder- en Zuidersluis, staat een banpaal van de stad Hoorn, die daar is geplaatst in 1761. toen behoorde Schardam dus nog deels tot het rechtsgebied (banne) van de stad Hoorn.

De Schardammer banpaal is niet voor niets bekroond met een eenhoorn, want dit fabeldier verwijst naar het stadswapen van Hoorn. Eigenlijk had de paal daar niet meer mogen staan. Het Hoogheemraadschap sommeerde de stad Hoorn ooit de paal te verwijderen als gevolg van één of ander conflict. Hoorn heeft dat altijd naast zich neergelegd en gelukkig maar, want de banpaal is wel beeldbepalend voor Schardam. De stad Hoorn had op verschillende plaatsen in West-Friesland aan de randen van hun rechtsgebied banpalen geplaatst. Mensen die veroordeeld waren kregen vaak als (bijkomende) straf een vonnis tot uitbanning en mochten niet meer binnen die banne komen. Overtreding van die regels leverde gevangenisstraf en soms zelfs de doodstraf op.

Verantwoording:

Delen van de tekst en de foto’s zijn overgenomen van de boekjes ‘De achteruitkijkspiegel 1984’ en ‘De Seevanck in oude kaarten en geschriften van de Historische Vereniging Ooshuizen  en uit ‘Historie van Schardam en Oudendijk’ van J.J.Krijgsman.

De foto van het interieur café Jan Bakker (1979) is van Wijndel Jongens en de foto van Kenny Drew (pianist met sigaret) is van Willem Hooijberg (Mahogany Hall 1974)